Kalkovens Enkhuizen
Als je een schip restaureert, hoort daar ook bij dat je er mee doet, waarvoor het schip oorspronkelijk is gebouwd: laden, lossen en zeilen met vracht. Dat geeft immers een compleet beeld van hoe het er vroeger aan toe ging. In 1996 kwam een lang gekoesterde wens van Cees uit. Op verzoek van het Zuiderzeemuseum zeilde hij met de Bruinvisch een vracht schelpen van Harlingen naar de drie kalkovens in Enkhuizen. Heel even waande hij zich weer terug in de tijd.
Naar Hasselt
In 2007 beleefde Cees een dergelijke ervaring met de Bruinvisch opnieuw. Dit keer ging het duurzaam transport van 33 kuub kokkelschelpen van Harlingen naar Hasselt, waar de vereniging tot behoud van het historische bedrijfsvaartuig Hassailt organiseerde.
Twee bijzondere bemanningsleden maakten de tocht mee: Frans Horjus, zoon van oud schipper van de Bruinvisch IJme Horjus, en zijn neef Jelle Horjus. Frans heeft 28 jaar lang op het schip gevaren. Voor de Bruinvisch was de route naar Hasselt bekend terrein. Het schip kwam er in haar zeilende vrachttijd ook dikwijls met een lading schelpen.
Zelflosser
In de zomer van 2012 en 2017 heeft de Bruinvisch weer respectievelijk 30 ton en 60 ton schelpen naar Hasselt gezeild. Het lossen van de schelpen gebeurde met een zelflosinstallatie. Opnieuw waren het bijzondere ervaringen, waar veel toeschouwers in Hasselt plezier aan beleefden. Met een vracht schelpen is het anders varen dan met passagiers. Tegen de golven in loopt het schip veel beter door dan met passagiers. Een leeg schip stampt veel eerder dood. En door de massa schelpen komt het schip niet zo snel stil te liggen als anders. Met vracht zeilen levert een mooi samenspel op tussen wind, water en massa van het schip.
Duurzaam en klimaat neutraal transport van goederen met een zeilschip krijgt de laatste tijd gelukkig weer steeds meer aandacht.